Blog lifestylowy - UwolnijChwile.pl

Śmietana roślinna – wszystko co powinieneś wiedzieć

Czy wiesz, że śmietana przydaje się do przygotowania wielu dań w kuchni wegańskiej? Nie chodzi tam tutaj oczywiście o klasyczny produkt pochodzenia zwierzęcego. Jak radzi sobie wegan, by zrealizować się w kuchni? Sięga oczywiście po krem roślinny, który jest doskonałą alternatywą nie tylko dla osób na diecie wegańskiej.

‘Śmietana’ roślinna – co to właściwie jest?

Krem roślinny zwany także śmietaną roślinną to nic innego jak wegański zamiennik dla klasycznej śmietany przygotowanej z mleka krowiego. Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej w ostatnich latach można zauważyć na sklepowych półkach kremy, to warto jednak przyjrzeć się ich składom i wybrać dla siebie taki, który będzie w pełni odpowiadał na nasze potrzeby odżywcze.

Krem roślinny od kuchni

I choć krem roślinny został stworzony z myślą o osobach na diecie wegańskiej, bezmlecznej, to z powodzeniem z jej dobroczynnych wartości mogą korzystać oczywiście wszyscy. To doskonały dodatek do zup, sosów, deserów i sałatek. Z myślą o osobach pragnących przejść na roślinną stronę mocy francuska marka La Mandorle przygotowała doskonałe alternatywy, w oparciu o składniki pochodzenia ekologicznego.

Najpopularniejszą wersją ‘śmietanki’ roślinnej jest krem migdałowyAmande Cuisine ma delikatny, neutralny smak, który nie dominuje po dodaniu go do Twojej potrawy. Świetnie radzi sobie z zagęszczeniem lub rozjaśnieniem każdego dania, które wymaga roślinnego zamiennika. To właśnie neutralność sprawia, że idealnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale także słonych potrawach. Popatrzmy jednak na skład, który w tej kwestii jest kluczowy. Krem migdałowy Amande Cuisine nie tylko jest pozbawiony białek mleka glutenu i soi, ale również soli, czy cukru. Mimo to w 100 ml tego produktu znajduje się aż 2 g białka! Warto sięgać po zdrową i organiczną ‘śmietanę’ roślinną.

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni orientalnej? Koniecznie postaw na krem kokosowy Coco Cuisine! Jego smak nie jest intensywnie wyrazisty, ale oczywiście wyczuwalny. Bez wątpienia będzie ciekawym, nieco egzotycznym dodatkiem do dań kuchni japońskiej, chińskiej, czy wietnamskiej. Wzbogaci również desery, w szczególności te letnie. Nuta kokosowa w kuchni od wielu lat nie traci na swej popularności. Dodaje potrawom całkiem inny wymiar, a dzięki temu, że jest to produkt bezglutenowy i bezmleczny teraz mogą cieszyć się nim wszyscy. Z produktami La Mandorle nie musisz rezygnować z ulubionych potraw na rzecz zdrowia, czy poglądów.

‘Śmietana’ roślinna na wyciągnięcie ręki

Kremy roślinne – migdałowe i kokosowe – to idealne zamienniki tradycyjnych produktów mlecznych dostępnych w supermarkecie. To idealne rozwiązanie dla wegan i osób z nietolerancjami pokarmowymi. ‘Śmietany’ La Mandorle powstały wyłącznie ze składników pochodzenia ekologicznego. Zawierają wysoką zawartość białka, co jest bardzo ważne podczas diety bez produktów mlecznych. To kremy, które z powodzeniem mogą być spożywane przez dorosłych, jak i dzieci.


Inne artykuły

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Pora jesienna to okazja do przygotowania tej pysznej zupy krem z dyni. Jeżeli ktoś potrzebuje dodatkowo działania rozgrzewającego warto dodać troszkę imbiru. Składniki na zupę dyniową: 2 średnie dynie (u mnie hokkaido – nie trzeba obierać) 3 cebule 4 ząbki czosnku mleczko kokosowe (część gęsta) imbir (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie zupy dyniowej Rozgrzewamy piekarnik do […]

Sposoby parzenia kawy

Włoskie cappuccino, czarne i wyraziste espresso, delikatna i lekka latte – każdy miłośnik kawy ma swoją ulubioną, która towarzyszy mu niemal codziennie. Tak, jak wiele jest jej rodzajów, tak i sposobów przygotowania kawy jest bez liku. Zwykły kubek, klasyczna kawiarka, profesjonalny ekspres ciśnieniowy, odpowiednia temperatura wody, filtr… Zbyt dużo jak na Ciebie? Potwierdzamy, czasami można dostać prawdziwego […]

Nietolerancja laktozy u niemowlaka – jak sobie z nią radzić

Laktoza to cukier, który znajduje się w niemal każdym rodzaju mleka pochodzenia zwierzęcego. Można ją spotkać nie tylko w mleku krowim, kozim czy owczym, ale także w mleku matek karmiących piersią. I choć dla niemowląt jest ono najbardziej wartościowym i najważniejszym pokarmem dającym energię, a sama laktoza wspiera proces wchłaniania wapnia i magnezu, to przez […]